Περιοδικό του 1ου Γυμνασίου Ελευσίνας-Αισχύλειο με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821
![]() Διονύσιος Σολωμός | ![]() ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ | ![]() Νικόλαος Μάντζαρος |
---|
Ο Εθνικός Ύμνος
Κουσντίπ Πουρεβάλ
και
Χαρσουμπντίπ Πουρεβάλ
Σε γνωρίζω από την κόψη
του σπαθιού την τρομερή,
σε γνωρίζω από την όψη
που με βία μετράει τη γη.
Απ' τα κόκαλα βγαλμένη
των Ελλήνων τα ιερά,
και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!
Ο εθνικός ύμνος είναι παρμένος από το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», το οποίο γράφτηκε από τον ποιητή σε ηλικία 25 χρονών στην Ζάκυνθο. Αρχικά, ήταν γραμμένο στην ιταλική γλώσσα και μετέπειτα τον Μάιο του 1823 στα ελληνικά σε μια περίοδο ιδιαίτερης έξαρσης της ελληνικής επανάστασης.
Το ποίημα αποτελείται από 158 στροφές και συνδυάζει στοιχεία από τον ρομαντισμό αλλά και τον κλασικισμό, ενώ στην μεγαλύτερη του έκταση αναφέρεται στην μάχη της Τριπολιτσάς, της Κορίνθου και στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Το ποίημα ήταν τόσο σπουδαίο που η φήμη του ξεπέρασε γρήγορα τα στενά όρια της Ζακύνθου και δημοσιεύθηκε αρχικά στο Μεσολόγγι στην εφημερίδα 《Ελληνικά χρόνια》, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες δημοσιεύσεις σε πολλές εφημερίδες.
Το 1824 μεταφράστηκε μέρος του στα αγγλικά και ολόκληρο στα γαλλικά. Το 1828 μελοποιήθηκε από τον κερκυραίο μουσικό Νικόλαο Μάντζαρο για μια τετράφωνη ανδρική χορωδία και από τότε ακουγόταν με ενθουσιασμό σε εθνικές εορτές, αλλά και στα σπίτια των Κερκυραίων αστών και αναγνωρίστηκε στη συνείδηση των Ιονίων ως άτυπος ύμνος της Επτανήσου.
Το 1865 ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ επισκέφτηκε την Κέρκυρα για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Εκεί άκουσε την μελοποίηση του ύμνου από μια χορωδία και εντυπωσιάστηκε τόσο που με βασιλικό Διάταγμα στις 4 Αυγούστου του 1865 το χαρακτήρισε 《επίσημον εθνικόν άσμα》 και δόθηκε εντολή στους ξένους πρέσβεις, ώστε να ανακρούεται και από τα ξένα πλοία στις περιπτώσεις απόδοσης τιμών προς τον βασιλιά της Ελλάδας ή την ελληνική σημαία . Και από το 1865 θεωρείται εθνικός ύμνος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, από το 1966.
ΠΗΓΕΣ:
http://www.presidency.gr/proedria/ethnikos-ymnos-ths-ellados/
